Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Aemium Blooming Summer: Ekologická, a zároveň niková

Vůně z čistě přírodních ingrediencí jsem považovala za jakýsi ekotrend a moc pozornosti jsem jim nevěnovala. Nebyl důvod, většina z nich jsou soliflory nebo jednoduché vůně bez náznaku vyšších parfumérských ambicí. Samozřejmě se mezi nimi občas objeví výjimka schopná zaujmout i perfumisty – dodnes vzpomínám například na již nedostupnou vůni Farfalla Marala. Samotnou by mě tedy nenapadlo pustit se do zkoušení nové a prakticky neznámé značky Aemium, která používá jen přírodní ingredience a vůně balí do recyklovatelných obalů. Naštěstí jsem ale dostala sadu vzorků v dřevěné a zcela ekologické krabičce uvolňující třísky. Ke zkoušení jsem náhodně zvolila jako první Blooming Summer.

Foto: Katka, Snídaně v parfumerii

Nevěřila bych tomu, že z poněkud omezené palety přírodních ingrediencí lze vytvořit meditativně laděnou vůni, ve které jsou zachycené šikmé podvečerní sluneční paprsky. Všude kolem je příjemný klid a z kůže vystavované celý den sluníčku se uvolňují sladké a květinové tóny. Intenzivní mandlový krém působí jako balzám na nervy a směs bílých květin naznačuje, že se tento poklidný večer odehrává někde ve středomoří. Nenechala jsem se však uchlácholit začátkem a čekala jsem, že Blooming Summer brzy ztratí svoji krásu a změní se v cosi obyčejného, jako třeba v univerzální dřevěný akord s vanilkou, který je v mnoha vůních. Nestalo se to. Parfém byl naopak s vývojem ještě zajímavější, podobně jako když sledujete červánky na večerním nebi. Především se zintenzivňují bílé květinové tóny v čele s pomerančovými květy a sílí i nektarové středy květin. Opálená kůže s mandlovým máslem je však cítit i nadále.

Blooming Summer vyniká mezi přírodními vůněmi i dlouhou výdrží. Začetla jsem se tedy do webových stránek Aemium a našla vysvětlení – na jejich vůních pracují skuteční parfuméři. Zakladatel značky Emmanuel Roche říká, že ale bylo složité je najít, jelikož výhradně s přírodními složkami umí pracovat málokdo. Třeba bude Aemium inspirací pro další značky a ukáže výrobcům přírodních vůní, že láska k ekologii a výroba „skutečných“ parfémů se nevylučují.  

2 comments on “Aemium Blooming Summer: Ekologická, a zároveň niková

  1. Astrid
    4.6.2023

    Tenhle discovery set mě neskutečně okouzlil a ráda se k němu vracím. Je to gurmánský požitek a přitom mě těší, že jde o značku, která i přes přírodní původ složek hospodaří ekologicky, nedrancuje.
    Osobně mám nejraději vůni Nova Espero, která je něžná, ale energická. Kamarádce, která vysloveně nesnáší komerční parfémy, zase bezvadně sedla pudrová, smetanová Innocence in a scent… Aemium zkrátka umí přesvědčit. 😉

    Líbí se 1 osoba

    • I pro mě je tato značka zajímavým objevem. Odpustila jsem jim tedy i ty třísky uvolňující se z boxu se vzorky. Mým favoritem zůstává Blooming Summer, která je do současného počasí perfektní.

      To se mi líbí

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

Information

This entry was posted on 23.4.2023 by in Aemium, Parfémy and tagged , , , , , , , , .