Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Diptyque Olene: Jarní jasmín

Olene je přesně tím druhem vůně, kterému sedí přívlastek „skrytý skvost“. Takové označení je samozřejmě klišé, ale praktické, protože okamžitě zpozorníte, neboť tady se nabízí něco navíc. Že tomu tak je, nasvědčuje i stáří vůně. Diptyque ji na trh poslal v roce 1988 a dosud neměl důvod Olene stáhnout.

Duncan Grant Zahradní cestička na jaře
Foto Wikimedia Commons

Zahradní fantazie

Přitom nápad, na němž Olene stojí, je velmi prostý. Vzali jasmín a kompletně ho překryli kupou aromat jarního kvítí. Jasmín se přes ně samozřejmě prodere, ale jarních kytek je prostě taková váha, že společně jsou mu důstojným protihráčem. Vzniká cosi kouzelného. Jasmín v jarní zahradě, plné drobných květů v kousavě studeném vlhkém listí, květů, které jednotlivě moc nevoní (Diptyque uvádí jen symbolicky narcis), ale společně vypouštějí do vzduchu opojnou atmosféru raného jara. Cítit je i medová sladkost, za tu podle složení odpovídá zimolez, a květiny s komplikovanějšími vůněmi pokročilejšího jara. Mísí se tam nádech růže i konvalinky, které by se díky hřebíčku mohly skládat v šeřík, ale neskládají, což působí jako záměr, neboť i celkový dojem je fantazijně rozmazaný. Říká, že nezáleží na jednotlivostech a detailech, ale na tom, jak se s tou vůní cítíte.

Foto Diptyque

Směřuje ke klasice

Mimochodem, v Olene je jasmín ve velice podobné poloze jako v legendární Joy Jean Patou, v obou parfémech se vyvíjí souběžně a jen nepatrně a má i stejnou intenzitu. Vůni tedy lze brát jako zajímavou alternativu ke klasice – k níž ovšem už zaslouženě směřuje i Olene.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.