Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Carthusia Tuberosa: A teď něco sladkého!

Intenzivně sladký parfém je u Carthusie poněkud nečekaný. Její vůně jinak mají – či měly až do objevení této letošní novinky – vcelku vyrovnaný styl, který si udržovaly. Jejich kouzlo tkvělo v zasněné roztržitosti a nenucenosti, vytvářejících dojem, že dokonalost je čímsi běžně dostupným. Složky předváděly klidně a beze spěchu, což si mohly dovolit, protože ani sebedelším sledováním neobjevíte v kompozicích slabinu. Tuberosa je jiná, místo zasněnosti přímočaře sladká a ve své intenzitě dravá. Víc z laboratoře Keiko Mecheri než Carthusie.

Foto Carthusia

Ovocná party

Má to být soliflor, ale tuberóza, jak ji předvádí, se vymyká běžné zkušenosti. Parfumér Luca Maffei obešel obě obvyklé obvyklé verze prezentace tuberózy, když ji nespojil s chladivě zelenou gardenií ani nezesílil její mandlovou krémovost. Maffei vsadil na jiný nápad a udělal z tuberózy královnu ovocné party. Přidal neurčitou ovocnou směs „tutti frutti“, odděleně od ní pak fermentované švestky v pryskyřici elemi, která jim dává likérovou jiskřivost. Lahodnost ze zákrytu podtrhuje nenápadná růže, a aby celá kompozice nadnášená ovocnou euforií neuletěla jako pouťový balonek, uzemňuje ji příjemně hřejivý vetiver s tlumenou skořicí.

Norman Parkinson, 1956, zdroj The Red List

Pestrobarevná exotika

Je jasné, že v téhle podobě je parfém na hony vzdálený běžné představě tuberózové vůně. Je méně dámský, spíš mladistvý svým ovocně orientálním charakterem, ale nesjíždí do banálnosti, tuberóza Maffeiovi vychází jako hrdá pestrobarevná exotika. Má nakažlivě radostnou náladu, která vydrží hodiny, než začně vůně dozrávat. Pak už švestky a tutti frutti potřebuje stále méně a z orientálky ovocné se mění na horkokrevně vetiverovou a pryskyřičnou. Zůstává růže podmalovávající tuberózu do sladkého tónu a sílí vanilka. Vůně už se nevznáší, ale vřele objímá. Na kůži vydrží až do následujícího dne.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

%d bloggers like this: