Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Carthusia Terra Mia: Dali byste si oříškovou kávu?

Jestli ano, tak určitě vyzkoušejte parfém Terra Mia. Možná vám svou intenzivně kávovou vůní připomene Café Tuberosa od Atelier Cologne. V porovnání s ním je však Terra Mia komplexnějším gurmánským zážitkem. Espresso s mletými oříšky je tu vylepšené ještě dalšími dobrotami, sladkými pryskyřicemi a růží. Rozdíl mezi oběma parfémy je asi takový, že s Terra Mia byste seděli nad dortíkem v kavárně a pozorovali okolní dění, zatímco s Café Tuberosa se budete prodírat ulicemi a vnímat pouze voňavý horký kelímek v ruce.

 

Foto: Flickr, Pawel Loj

 

Autorem Terra Mia je zkušený parfumér Luca Maffei, který vytvořil mezi mnoha dalšími vůněmi i Rose de Taif pro Perris Monte Carlo, jednu z nejkrásnějších parfémových růží vůbec. Její nádech lze cítit i v Terra Mia. Ale mnohem podstatnější jsou tři parfémové přednosti, typické pro výjimečně povedené vůně, kterými Luca Maffei Terra Mia obdařil. První z nich je neokoukanost neboli použití stále ještě ne zcela obvyklých složek, jakými je káva s lískovými oříšky. Druhou je sladěnost, kdy jedna ingredience hezky zapadá vedle druhé, všechno ladí a nikde nic nepřekáží. Parfém zkrátka působí jako sehraný orchestr. Třetí a nejpozoruhodnější předností je vtip, který umí vytvořit jenom lehká ruka šikovného parfuméra.

 

Foto: Carthusia

 

Co je tím vtipem v Terra Mia? Chemicky to bude nejspíš aldehyd, který s vývojem vůně postupně mění tvář, jak se navazuje na ostatní složky. V počátku se vznáší nad hrnkem espressa jako typický štiplavý tón čerstvě mletých kávových zrn. Pak se spojí i s lískovými ořechy, které jsou mimochodem v kompozici překvapivě výrazné, a vytáhne jejich svíravost. V následující fázi plné růží, ambry a dřeva aldehyd posiluje pryskyřičnou štiplavost, která se váže se stále přítomnou kávou. A ke konci, kdy už by se zdálo, že z Terra Mia Carthusia zbylo pouze dřevo, vanilka a pižmo, stačí kůži promnout a aldehyd znovu zvedne aroma kávy, ořechů i sladkých pryskyřic.

 

Foto: Flickr, Marco Verch

 

O pěkném parfému si člověk krátce po nástřiku řekne: „Ó, jaká krása.“ U mimořádně povedeného se „Ó, jaká krása“ vrací opakovaně, i když už je na kůži patrný jen nezřetelný zbytek. A ten je v případě Terra Mia skutečně pozoruhodný.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

%d bloggers like this: