Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Perris Monte Carlo Tubereuse Absolue: Tuberóza, jak ji neznáte

Kdysi jsem se snažila v květinářstvích sehnat tuberózu. Chtěla jsem ji doma postavit vedle gardénie, pro dobrý pocit, že znám další parfémovou složku, jak voní i ve skutečnosti. Nikde ji neměli. Možná to bylo lepší, když mají její květy v určité fázi vydávat odér hnijícího masa. Každopádně jsem ji přestala shánět a olfaktorickou představu jsem si odvodila pouze z parfémů. Vyšla z nich jako poněkud záludná rostlina s bílými květy a hutnou mastnou šťávou s jedovatým podtónem. Tak to platilo, dokud jsem nenarazila na novinku značky Perris Monte Carlo. Očekávala jsem ryzí tuberózu, záludnou, hutnou a jedovatou, když ji pojmenovali Tubereuse Absolue. Jenže není ani čistě bílá. Překrývá ji povlak mnoha zelených tónů a chybí i typická krémovitost. Co to s ní je?

Zdroj: Dante Gabriel Rossetti, prostřednictvím Wikimedia Commons

Odpověď jsem se snažila najít na webových stránkách Perris Monte Carlo. Píšou, že parfémy Tubereuse Absolue a Cacao Azteque mají ukazovat skryté poklady Aztéků, kterými myslí právě kakaové boby a tuberózu. Obě vůně vytvořil Mathieu Nardin. Jelikož Cacao Azteque znám, napadlo mě, že by mohlo jít o nějaký opakovaný parfumérský vtípek. I přes svůj název totiž Cacao Azteque nevoní kakaově. Nebo možná jen v náznacích, jak o tom psala nedávno Dzona. Ve skutečnosti je hlavní složkou pepř. A Tubereuse Absolue má zase výrazně zelený a botanický charakter. Co když tak ale tuberóza doopravdy voní a tóny, které považuji za přidaný vetiver a neroli, jsou její přirozenou součástí? Co když chtěl Mathieu Nardin ukázat podobu, kterou znali Aztékové? Bylo by to totéž, co udělal s kakaem, když ho v parfému vydatně vylepšil pepřem, který si Aztékové pěstovali.

Tubereuse Absolue a Cacao Azteque jsou k dostání v koncentraci EdP a jako čistý parfém.
Foto: Perris Monte Carlo

V pozdější fázi vývoje vůně se vedle tuberózy postavil jasmín jako její typická doprovodná květina, takže se parfémový svět zdál být zase v pořádku. Ale jen do chvíle, než se do něj nabourala růže, která tam podle oficiálního složení nemá co dělat. Přitom je jí plno. Je to takový ten drobnokvětý studeně vonící záhonový typ růže. Že by to tedy byl ve skutečnosti nějaký z tónů tuberózy, který jindy překrývá mastná a omamně jedovatá šťáva? Kdoví. Každopádně je tato zelená a odšťavněná tuberóza šancí pro ty, kdo se jí v parfémech jinak vyhýbají. Pokud je to váš případ, tak se nenechte odradit názvem a vůni vyzkoušejte, možná budete příjemně překvapeni.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s

%d bloggers like this: