Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Keiko Mecheri Ume: Japonská krajina ve fialové mlze

Podle čeho jiného by si měl perfumista vytvářet představu neznámých krajin než podle parfémů? Japonsko pro mě bylo dlouhou dobu klidnou a meditativní Zahradou pana Li, jakou ji pro Hermes vytvořil J.C. Ellena. Jenže pak jsem narazila na značku Harajuku Lovers inspirovanou mladistvou japonskou módou, kterou založila jedna americká popová zpěvačka. Vedle pořádkumilovných zákoutí se najednou objevil hluk velkoměsta a blikající reklamy. Řekněme si to narovinu, o samotné parfémy u Harajuku Lovers nejde, mnohem důležitější jsou flakony. Jejich víčka mají tvar panenek ve stylu japonské animace. Jenže nedávno objednaný vzoreček Ume od Keiko Mecheri přidal k Zahradě pana Li a k Harajuku Lovers další pohled na Japonsko, díky němuž vznikl už poměrně komplexní obraz této země.

Foto: Flickr, Cleber Mori

 

Foto: Flickr, Spreng Ben

Až s Ume jsem si naplno uvědomila, že se Keiko Mecheri narodila v Japonsku. Zarazila mě totiž neobvyklá kompozice této vůně. Jako by měla nezvyklou perspektivu, docela podobnou té, která se kdysi objevovala v asijských obrazech. Malíři s ní tenkrát různě experimentovali, takže předměty v popředí někdy zvýrazňovali větší velikostí a jindy zase jejich umístěním zcela dolů. To evropští umělci vytvářeli obrazy s perspektivou pozorovanou z jednoho úhlu, což je pro nás přirozeně srozumitelné. Naproti tomu prohlížení starého japonského či čínského obrazu vyžaduje více času i pozornosti, i když prvotní dojem je stejně hned jasný. V případě Ume to pro mě byla „fialová krása“.

Foto: Flickr, Sapphire Dream Photography

V neznámé krajině Ume jsem se snažila najít cokoliv povědomého, až jsem objevila rysy podobající se vintage vůním Caron. Nebo také starým parfémovým recepturám, které budí k životu Thomas Fontaine pro značky Jean Patou či Lubin. Vlastně mi Ume nejvíce připomíná Upper Ten for Her (Lubin), což je vůně rozmazlených bohatých Američanek z počátku 20. století. Oba parfémy v sobě mají ozdobnou růži, ovoce se skládá do podoby likéru, podkladem je sladké hřejivé dřevo a celkový dojem je mazlivý. Další složky nemá v případě Ume cenu rozebírat, protože by to bylo jako rozdělit obraz na malá políčka a sledovat, jestli šel v dané oblasti tah štětcem doleva či doprava. Jisté je, že jich bylo použito hodně a že dohromady skládají mimo jiné i fantaskní krajinu plnou oblých skal a borovic. Kvetou tam také ovocné stromy, kterými je zároveň zdobený vějíř, jímž se kdosi ovívá. V Ume je mimochodem skutečně cítit pohyb, ať už z vějíře nebo z tekoucí řeky vyobrazené na rýžovém svitku. Celkově působí parfém jako obraz večírku, na kterém se probírá staré japonské umění.

Autor: Utagawa Hiroshige

Parfém může mást také složkou, po které je pojmenován. Dohledala jsem, že to mají být švestičky ze stromu ume, který rozkvétá na jaře podobně krásně jako sakury. Tyto švestky jsou však ve skutečnosti meruňkami, alespoň z botanického hlediska. Ale pozor, kdybyste na ně v Japonsku náhodou narazili, tak je rozhodně netrhejte a neochutnávejte. Zasyrova jsou totiž jedovaté a až úpravou se stávají poživatelnými. Nakládají se do solného roztoku a potom nějakou dobu fermentují v sudech. Slaná chuť už jim zůstane, a navíc jsou prý velmi kyselé. Těžko tedy říct, proč je mají Japonci tak rádi. Ještě více by mě však zajímalo, zda neobvyklý efekt jiné perspektivy vznikl v parfému jako záměr, nebo jako náhoda. Hádám však, že Keiko Mecheri měla s Ume podobný pocit, jako když na dovolené najednou zaslechnete svůj rodný jazyk a řeknete si, no konečně rozumná řeč.

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

%d bloggers like this: