Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Lumiere d’Epices Terry de Gunzburg: Krásná (ne)známá

Ještě přesněji krásná a povědomá. Kde jsem tohle jen už cítila? Nebo spíš: Kolikrát? Když začnu vypočítávat hned první nápady, tak s podobně čisťounce bílým a nadýchaným pomerančovým květem už přišel Lutens ve Fleurs d’Oranger a Houbigant Orangers en Fleurs. Druhý jmenovaný je mimochodem stejně starý jako Lumiere d’Epices (2012), takže nejde o to, kdo od koho opisoval, ale že tahle inspirace poletovala ve vzduchu. V případě Gunzburgu ale nezůstalo u odměřeného pomeranče z úvodu, vůně se rozkošatí a náhle se vynoří Amouage, dámská verze Honour. Jen na chvíli, protože pak zrůžoví, pocitově i fakticky, a tenhle pink efekt s růží připomene skvost od Esteé Lauder zvaný Private Collection Tuberose Gardenia. Ne zcela, chybí šeřík, ale celkový dojem sedí. Tak a podobně by se dalo s asociacemi pokračovat, protože receptura postavená na pomerančovém květu s jasmínem, někde s gardénií, někde s neroli, jednou krémovější, jindy studenější, je sice líbivá, ale pramálo překvapivá. Takže otázka zní, co za neokoukanou krásu v ní hledali u Terry de Gunzburg.

 

Lumiere d'Epices Terry de Gunzburg

Audrey Hepburn v šatech od Valentina v roce, fotograf Paolo Barbieri, zdroj theredlist.com

A našli!

Pokud máte dané ingredience, pak to, s čím si lze ještě pohrát, je jejich vyznění. A přesně to se v Lumiere d’Epices povedlo. Vůně proplouvá mezi úskalími chladné odmítavosti jasmínu a štiplavé čistotnosti pomerančového květu a nenaráží na ně. Velmi šikovně si nabírá jen jejich dynamičtější a tedy optimističtější partie, až to vypadá, jakoby skrze jasmínové a pomerančové kvítí procházelo šikmé ranní slunce a předvádělo je v načechrané a prozářené líbeznosti. Tahle stylizace je hřejivým příslibem radosti a současně středem vůně. Postřehnout, co má kompozici vyvažovat a vracet na zem, není těžké. Střízlivost dodává nastrouhaný muškátový oříšek a s ním sladěná hořkost bergamotu a grepu. Naopak ještě k větší euforii začne parfém nadnášet už zmiňovaná růže. Jasmín sice zůstane dominantní, ale růže jakoby ho popadla a začala houpat v náručí. Není to konejšení, ale spíš příjemná kratochvíle jako na rokokové houpačce. I vůně tím získává kolébavý rytmus a s ním pokojnou radostnost, což je přesně ten rozdíl, který ji odlišuje od houfu jí podobných. V zájmu hladkosti vůně jsou detaily ingrediencí skryté až neznatelné, med se ozývá jen jako prosluněnost květů, koření jako náznak ponořené hořkosti a zemitosti. Když to shrnu, práce na Lumiere d’Epices rozhodně nebyla zbytečným opakováním dobře známého tématu, vznikla jedna z nejpřívětivějších a nejrůžovějších parfémových podob jasmínu.

 

Lumiere d'Epices Terry de Gunzburg

Foto: Terry de Gunzburg

Dodatek: Kdo je Terry de Gunzburg?

Překvapivě vzhledem ke jménu je to žena a Francouzka. Profesí je „makeup artist“, což je označení, pro něž čeština nemá zcela odpovídající výraz, obzvlášť v případě Terry de Gunzburg, protože nejde o běžnou vizážistku a umělecký maskér zase zavání filmem a divadlem. Terry de Gunzburg ale pracovala pro Yves Saint Laurent. K téhle profesi se přitom dostala úplnou náhodou. Studovala medicínu a prázdniny si zpestřila čtyřtýdenním kurzem makeupu. Pak přišla nabídka, zda by, ač úplný zelenáč, nezaskočila při líčení modelek pro Vogue. Fotil velikán Helmut Newton a Terry de Gunzberg, která byla od přírody umělecky založená, se najednou dostala do světa, o němž netušila, že existuje, a který ji pohltil. Studium přerušila a věnovala se už jen líčení. O deset let později nastoupila jako umělecká ředitelka u YSL. Vlastní značku zvanou By Terry si pak založila na samém konci minulého století a parfémy vyrábí od roku 2012.

podpis Dzona1

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

%d bloggers like this: