Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Azemour Les Orangers (Parfum d´Empire): Na ruce mi vyrostl maličký pomerančovník

Azemour je lehce čitelná vůně. Což znamená, že stačí kouknout na popis na Fragrantice a víte, jak voní. Nebo do piktogramu s výčtem složek. I z nich hned víte, jak parfém voní, což je jinak věc nevídaná. Takže recenze je skoro zbytečná. Může vám jen potvrdit, co už víte odjinud – že Azemour Les Orangers je maličký pomerančovník, který vám vyroste na kůži. Nebo by vás zajímaly podrobnosti? Tady jsou.

 

Azemour Les Orangers

Azemour Les Orangers aneb pomerančovník v těžítku. Koláž Snídaně v parfumerii.

Těžítko s pomerančovníkem

Marc-Antoine Corticchiato, parfumér značky, prý vyrostl v Maroku, a tak si mezi nevymazatelnými dětskými vzpomínkami v hlavě nosí zážitek intenzivní vůně pomerančovníkových sadů u města Azemmour. Pro parfém připravil název města o jedno „m“ a sady zúžil do koncentrátu jediného stromu. Kupodivu to není na škodu, spíš to upřesňuje Corticchiatův záměr – nechtěl udělat portrét krajiny, ale soustředěnou studii pomerančového stromu. A to není marný nápad, protože pomerančovník se nerovná pomeranči, takže spektrum vjemů je překvapivě rozmanité a bohaté. Právě tím se Azemour Les Orangers jasně odlišuje od podobného nápadu Olivie Giacobetti vytvořit portrét kvetoucího šeříku. Ta se, neboť má evidentně slabost pro materiálové vůně, zaměřila víceméně jen na květ a En Passant je jeho přesnou, nicméně statickou podobenkou bez vývoje a změny. Stylově tak nemá s Azemour Les Orangers pranic společného. Corticchiatova kreace je vývojově bohatá, je to hotový poznávací cestopis, který vyráží z vršku koruny dolů ke kořenům. Jako byste vzali skleněné těžítko s miniaturou pomerančovníku a soustředěně jste si ho začali prohlížet. Pohled dopadne přirozeně nejprve na vršek koruny, pak postupuje níž směrem ke kořenům, ale současně pro sevřenost obrazu stále vnímáte strom celý v jeho částech a detailech.

 

Azemour Les Orangers

Foto: Flickr, Julochka

Jako korálky v počítadle

Dvojí optika, kdy současně vnímáte aktuálně zaostřené detaily i celek stromu, je pro konstrukci vůně rozhodující. Parfumérovi umožnila přidávat složky jako korálek za korálkem beze změny základního ladění vůně, protože podvědomě vnímáte celek, do nějž se poskládají. První korálky voní intenzivně po směsi citrusů, nikoli po jejich šťávě, ale po hrubé kůře s ostrými esencemi. Aby je změkčil, přidal Corticchiato načechranou pižmovou složku, která je sice jen pocitovou výplní, ale trvale přítomnou, a po čase se ukáže, že to možná už od samého začátku bylo voňavé suché seno. Naopak mezi citrusy není nic trvalého, rychle dojde k prvním změnám. Esence kůry musí kousek stranou, aby se do ohniska záběru dostal pomerančový květ. Když se posunou a přerovnají, nastane totéž s delikátnějšími druhy citrusů, hlavně mandarinkami. Složky se znovu přeskupí tak, aby jejich poměry zůstaly stejné. Korálek jako korálek, musí zůstat stejně velké. To se opakuje několikrát a vůně se zaplní ještě listím pomerančovníku, načichlým slaným oceánským vzduchem, další vzpomínkou na Azemmour, a čerstvým dřevem. Korálky se zase pěkně poskládají, aby všechny zabíraly stejně místa, spoje se vycizelují a uhladí do bezešvé lahodnosti vůně. Další změna pak už nenastane přidáním nového korálku, ale ustupováním vlhkosti vůně. Čím je sušší, tím zřetelněji se z dřevité složky začne tvarovat větvičník, až parfém dozraje do zřetelně chyprové podoby. A máte ho tu kompletní, chyprový citrusový strom voňavý od vršku po paty, od slané spršky na listí po suchý mech u kořenů. Intenzitou je to vůně intimní, výdrž má velmi dobrou.

podpis Dzona1

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

%d bloggers like this: