Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Robert Piguet Baghari: Aldehydy jsou nejkrásnější na podzim

Přišel podzim. Poznala jsem to podle dětí, které před pár dny při skoro 30° C ve stínu sbíraly v parku kaštany. A taky podle parfémových chutí, které se mi začaly  měnit. Tři dny jsem odolávala touze navonět se svým oblíbencem Caron Nuit de Noel. Bylo mi jasné, že až to udělám, tak mi začne parfémový podzim a svěženky už letos aktuální nebudou. K tomuto ročnímu období se podle mě nejlépe hodí právě aldehydové vůně. Jsou stejně barevné, prchavé a pestré jako podzim. Navíc jsou ze své podstaty studené, podobně jako podzimní sluníčko, které chvilku září, ale za chvíli už se skrývá za mraky a země se rychle ochladí. Nejkrásnější aldehydovou vůní pro můj letošní parfémový podzim bude Baghari, kterou pro značku Robert Piguet reformuloval v roce 2006 Aurelien Guichard.

Foto: Flickr, Alexander Rentsch

Foto: Flickr, Alexander Rentsch

Původní Baghari vznikla v roce 1950 a jejím autorem je Francis Fabron, který mimochodem vytvořil parfém Nina Ricci L’Air du Temps. Robert Piguet ho prý tenkrát požádal o vůni pro melancholickou a zasněnou ženu. Jak vznikl název Baghari, to jsem se nikde nedočetla. Narazila jsem jen na stejnojmenné malé městečko v Ghaně, možná jen vesnici. Google překladač zase slovo považoval za hindské, přitom mu nerozuměl natolik, aby nabídl český ekvivalent. Ať už je Baghari jakéhokoliv původu, jisté je, že stejně jako samotný parfém v sobě nese určitě tajemství, podobně jako podzimní mlhy. Dobře, že se reformulací neztratilo. Vintage verzi Baghari neznám, ale podle recenzí na webech Bois de Jasmin a Perfume Shrine byl charakter vůně zachován, přes jisté odlišnosti především ve vrchních tónech.

Foto: Flickr, Mai Rodriguez

Foto: Flickr, Mai Rodriguez

Mýdlové aldehydy v Baghari jsou překvapivě vlídnější a hřejivější, než bývá zvykem. Jejich pečující vřelost vznikla spojením se smetanovými tóny a s práškovaným ovocným pižmem. Tím se najednou zaoblily, mléčně zakalily a ztratily vzdušnost a pocitový chlad, které bývají pro určité aldehydy typické. Neobvyklou kombinaci surovin považuji za geniální parfumérský nápad, který výrazně odlišil Baghari od vůní jako Chanel No 5 či Lanvin Arpege a dal jí jedinečnost. Kdo ji jednou vyzkoušel, už ji vždy pozná podle měkkého načechraného pláště smetanově zakalených aldehydů, které léčí melancholii. Tento vnější plášť ale současně působí jako mechanická zábrana, pohlcuje další složky a propouští je jen v podobě malých ikonek. Probleskuje tam růže, jasmín, karafiát, ylang-ylang, pomerančové květy a také ovocná směs. Přes minimální vývoj vůně díky tomu nenudí a neomrzí se. Potěší i závěr Baghari, který je výrazně vanilkový, trochu ambrový a santálově dřevitý. Příjemně hřeje a na podzim je potřeba stejně jako teplý svetřík.

podpis Katka1

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: