Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Turek bez cukru a férová čokoláda: Oud Divin R. Piguet

Dokud ještě oud jako typicky cizokrajný odér signalizoval arabský parfém, bylo všechno v pořádku. Arabští prafuméři s ním uměli pracovat, jeho zvířecí sílu dokázali ředit do nenápadné kapky žitotabudivé sálavosti za subtilními květinami nebo ji naopak nechat divoce zpotit jako splašeného velbouda. Nikdo se tomu nedivil, byla to exotika. Problémy začaly, až když se o oud začaly zajímat západní značky, ztroskotávající především na dvou úskalích. Oud sice zkrotili, aby nečpěl vulgárně, ale stále ještě utlačoval ostatní ingredience natolik, že mnohdy vznikla prostě jen další oudovka v řadě. A každá z nich pak vydávala falešný signál arabské vůně. Ne vždy to tak dopadlo. Výtečně, ba mistrovsky dokázal kolem oněch úskalí prokličkovat především výjimečně nadaný Francis Kurkdjian. A povedlo se to i mnohem méně známému Aurelienu Guichardovi, parfumérovi, o němž se z nějakého důvodu takřka nepíše.

Oud Divin Piguet

Aurelien Guichard, foto z http://www.lahamag.com

Přitom má výsledky i parfumérské nadání přímo v genech. Jeho otec je parfumér a ředitel parfumérské školy Givaudan. Dědeček a babička pěstovali v Grasse jasmín a růže, takže jako malý jim Guichard o prázdninách pomáhal sklízet květy. No a maminka je sochařka. Když se tvůrčí a parfumérské geny poskládaly, přišel na svět chlapec s dobrým nosem i představivostí. Dnes je mu ke čtyřicítce a pro značku Robert Piguet připravil 24 jejich momentálně prodávaných parfémů, zčásti jde o rekonstrukce starých formulí, zbytek jsou nové kreace. Právě mezi novinky patří tři jeho oudové variace. A z těch se největšího ohlasu dočkal právě Oud Divin.

 

 

Oud Divin Piguet

Foto Flickr, Jorge Cancela

Káva jako pralinka

Jak voní? Jako když rozkousnete luxusní pralinku, co se prodávají po jednotlivých kusech. Hlavní surovinou tu není cukr, prázdný kaloricky i oflaktoricky, takže když přivoníte ke kávové náplni, cítíte opravdu pořádného turka bez cukru. Ale to není všechno. Z náplně vykukuje i suché hořké kakao, či možná 95% tmavá fair trade čokoláda. Úplně cítíte, jak jsou to všechno poctivě hutné suroviny. Za jimi je znát jemná nakysle ovocná příchuť, něco jako sušené fíky. Vydechují závan fermentace, který se po čase zvedne a po krůčkách začne mířit k rozkladu dřevitému. Tak to je oud. Ovšem velmi krotký, jeho nejtemnější poloha, k níž se ponoří, bude kůže s jemným chloupkem, takový příjemně hořký semiš. Bude si velmi dobře si rozumět s férovou čokoládou. Úvodní kávový tón z parfému časem vyprchá a zanechá pralinku temně kakaovou, skoro bez cukru, teple kořeněnou a sálavou sladce trouchnivějícím dřevem. Vedle harmonické a dobře se doplňující sestavy složek se Guichardovi povedlo dosáhnout i neobtěžující intenzity vůně, která je znát právě tak akorát, aby nebyla trvale dominantním vjemem v mysli. Mimochodem Oud Divin má v hlasování na Fragrantice momentálně maximální skóre, něco nevídaného, pět bodů z pěti. Jen o pár desetin hůře je na tom druhá Guichardova kreace – medový Oud Delice, takže si ji poznamenávám jako kandidáta na příští zkoušení.

podpis Dzona1

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: