Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Diptyque Florabellio: Zvláštní schopnosti fenyklu ( + vlastní recept na vynikající těstoviny)

V pražském butiku Ingredients jsou chápaví a štědří, takže když se nemůžete při zkoušení rozhodnout, nezřídka dostanete vzorek na rozmyšlenou. Jediný problém s tím bývá, že si doma nemůžu vzpomenout, s kterým z těch vyzkoušených flakónů si ho spojit. Tak jsem uplynulý víkend dumala nad Florabelliem od Diptyque a odvozovala podle názvu: Kytičky? Nějaké jsem zkoušela, ale vybavuje se mi jenom A la Rose od Kurkdjiana (nevyumělkovaná, přírodní růžička včetně celého keře a vzduchu kolem). Ale Florabellio? Vůbec si nevzpomínám. Tak jsem ho nanesla na ruku.

Florabellio

Foto: Diptyque

 

Příboj v kuchyni

Příboj, užasla jsem. Úderný, slaný, mokrý. Tříští se na… na čem vlastně? Kámen to rozhodně není, spíš to vypadá, že se dostává někam do kuchyně. Že se ta slaná mokrá pěst sráží se stejně údernou sladkou a chutnou krémovou pěnou. V ingrediencích je psaná zrnková káva, k tomu se dá říct ano i ne, protože se při té srážce dějí další věci. Jak se ty dva příboje z opačných směrů a s opačným znaménkem spolu perou a rvou ingredience na kousíčky, tak z té změti stoupá něco nového, co kávu překrývá. Tyhle bublinky jsou současně nasládlé i slané, vlhce kovové i pronikavě aromatické. Fenykl, užasla jsem podruhé. Rozkvetlý fenykl jako kytka. Kolem jsou ještě další květinky, ale takové tiché statistky jako podpora, aby byl silný a bylo ho hodně. S fenyklem jsem si byla naprosto jistá, často ho vařím, protože je rychle hotový a chutná stejně, jako voní. V parfému jsem ho tak výrazný ještě nezaznamenala. Přitom je to vlastně geniální tah: Překlene propast mezi absolutně nesourodými proudy, protože má vlastnosti každého z nich a dá tomu spojení smysl a nový význam. Nesourodost se změní v dynamickou energii. Ta je silná a vytrvalá, neboť dojem příboje vydrží celé hodiny. Florabellio, dubnová novinka značky Diptyque, je rozhodně neobvyklá vůně a tím zajímavá alternativa zvlášť pro muže. Ty by mohla zaujmout víc, ačkoli si myslím, že díky ingrediencím je to neutrálně laděný unisex.

Florabellio Diptyque

Kvetoucí fenykl někde v ráji na Eolských ostrovech. Foto Flickr
jetzt_ist_immer

A pro dámy a hobby kuchaře mám ten slíbený recept: Co děláte s fenyklem? Někdo ho prý krájí do salátu, to si ale neumím představit, je dost tvrdý. Ale dušený za pár minut změkne a je vynikající se smetanou. Nejdřív se musí odkrojit dřevnaté trubky, vyrážející z hlízy, ty nezměknou nikdy. Pak hlízu podélně rozčtvrtím a nakrájím na tenké proužky, podobně jako cibuli. Spolu s cibulí a pokrájenou anglickou slaninou pak fenykl také krátce osmažím, ale jen chvilku, cibule nesmí zhnědnout, zničila by aroma fenyklu. Místo slaniny se dá použít i uzené tofu, rozdíl v chuti je veškerý žádný. Vydatně podleju, fenykl musí plavat a přidám bujón. Odhadem tak za sedm minut změkne, pak přidám kysanou smetanu a zahustím tak, aby vznikla krémová omáčka. Musí jí být dost, protože do ní ještě přidáme vařené těstoviny. Barevné, aby to na talíři dobře vypadalo. Okořením strouhaným muškátovým oříškem, ten je k fenyklu naprosto dokonalý. Vše promíchám, nechám chvíli propojit a je to hotové. Báječná aromatická večeře do dvaceti minut. Jedna průměrně velká hlíza stačí na tři až čtyři porce.

podpis Dzona1

 

 

 

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

Informace

This entry was posted on 22.4.2015 by in Diptyque, Parfémy and tagged , , , , , , , .
%d blogerům se to líbí: