Snídaně v parfumerii

… delikatesy pro znalce

Lettre a Anna (Isabel Derroisné): Vroucnost v láhvi

Isabel Derroisné je lokální francouzská značka, kterou jinde neseženete. Proč se tak rozhodli, je trochu záhadou, neboť z vůní, které jsem díky francouzské spojce českých milovníků parfémů měla možnost vyzkoušet nebo si pořídit, za což jsem vděčná, jsou mnohé velmi slušné a dvě špičkové. Jednu z těch excelentních, což je právě Lettre a Anna, už normálním způsobem nekoupíte. Přestali ji vyrábět. Důvodem zřejmě budou evropské regulace parfémových ingrediencí. Anna totiž stojí na větvičníku a s touhle surovinou se teď musí zacházet jinak než v polovině 90. let, kdy ten úchvatný parfém vznikl. Značka se pravděpodobně nechtěla pouštět do změny receptury, čemuž se nedá moc divit. Předělávání dokonalého originálu je otravné, stojí peníze a výsledek… No jaký asi může být, když sáhnete do mimořádně dobře vybalancovaného poměru složek?

Lettre a Anna Isabel Derroisne

Z hlubin do oblak

Vybalancovaností složek parfém získal nejen zaoblenost a hladkost, ale v tomhle případě hlavně obrovskou emotivnost, postavenou na protikladném spojení větvičníku s růží, z nichž si každý zachovává své vlastnosti. Není to jako ve starých chypre parfémech, kde se růže stávala vlastnictvím větvičníku, aby potvrzovala jeho důstojnou zachmuřenost a bála si poskočit. Tady je každý sám za svou typickou roli, přitom v ladně baletním spojení. Větvičník, sice na řetězu, ale pořád kousavý, tu vytyčuje hloubku rozpětí emocí, které jsou zrovna v téhle vůni monumentální. Co monumentální, je to vroucí láska v láhvi. Aby se mohla šplhat do oblak, potřebuje mít onen bod deprese, odkud se vzpíná. Jinak to nefunguje, láska je úsečkou mezi bolestí na jednom konci a euforickým opojením na tom druhém. Škrablavý a nevlídný větvičník je ideálním uzeměním pro zamilovanou růži bouřící v oblacích. Růži ve velkém stylu, nákladnou a noblesní, notně přikrášlenou ylang-ylangem, přitom sladkou a důvěrně tulivou za pomocí koriandru. Smyslnost je tu druhořadá, Lettre a Anna vystihuje spíš etapu pobláznění, není to zemitá Clandestine Guy Laroche nebo prádélková Classique Jean Paul Gaultier, když srovnám s podobně bouřliváckými parfémy.

Lettre a Anna Isabel Derroisne

Lettre a Anna Isabel Derroisne

Hledání ztraceného snu

U Lettre a Anna je jako autor uvedena sama Isabel Derroisné. Vyhrála si evidentně nejen s parfémem, ale také s jeho balením. Protože když zvednete víčko, tak nejdříve objevíte droboučkou zlatou obálku, titěrnost, jakou milovníka parfémů vždycky dostanete. Adresována je samozřejmě Anně, odesílatelem je Le Monde en Parfum, což je dřívější název značky. A jdeme dál, pod obálkou najdete flakon, sice bez rozprašovače, zato s víčkem jak jednou z bání z chrámu Vasila Blaženého. A pokud jste si až dosud nevšimli postaviček v sarafánu na krabičce a azbuky na obálce, tak nanejvýš teď už je to jisté. Anna je Ruska. Nebo lépe: Lettre a Anna je romanticky okouzlený ruský sen, pro něj mají ve Francii už pár století slabost. Proč vlastně, na to nemá cenu se ptát. Navíc, pro tuto emotivnost parfému, z níž se až točí hlava, si každý lehce najde svůj soukromý výklad.

 

A ještě video na závěr, tahle Adele je sice už taky vykopávka, ale jestli chcete slyšet, jak Lettre a Anna voní, tak neznám přesnější interpretaci.

podpis Dzona1

 

 

 

 

 

3 comments on “Lettre a Anna (Isabel Derroisné): Vroucnost v láhvi

  1. Mě ta obálečka opravdu dostala. Škoda, že do ní nedali ještě nějaký lísteček.

    To se mi líbí

  2. Táňa
    5.3.2015

    Krásný, barvitý popis a úžasné fotky, Dzono!
    Vůni jsem kdysi měla možnost vyzkoušet, ale je to už dost dlouho a už si jí nevybavím.
    Ty zpropadené restrikce už „zabily“ takových vůní 😦

    Líbí se 1 osoba

    • dzona
      6.3.2015

      To je bohužel pravda. Kromě téhle mě hrozně mrzí Narcisse Noir. Starým Caronům a vůbec starým vůním přicházím čím dál víc na chuť, právě že byly tak vícevrstevné.

      To se mi líbí

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.